19 apr tisdag

Tisdag med mat och gemenskap

Ungefär varannan vecka så lagar vi mat tillsammans här i kyrkan. Eller rättare sagt så är det några eldsjälar ifrån församlingen som hämtar 4-5 kvinnor på ett asylboende i stan och låter dem laga mat med recept från deras hemländer. Det blir ett gott avbräck för dem ifrån deras till synes eviga väntan på besked om de får stanna eller inte.
Idag bjöds det på en kryddad risblandning och kycklingklubbor. Det fanns även fyllda auberginer och paprikor med en ris och köttfärsblandning samt en sorts kåldolme med ris och köttfärsås inslaget i vindruvsblad. Mycket goda rätter. Vi blev till slut ett 20-tal som åt tillsammans och försökte kommunicera så gott det gick. En stor tillgång är pingstkyrkans nuvarande praktikant, Fartun, som kan både somaliska, arabiska, engelska och svenska och är en stor hjälp i bland annat detta arbete.

Efter vi var klara så fick jag också lära mig att laga ett somaliskt bröd som hette nåt i stil med Moufå eller Måffå eller nåt sånt där, hur som helst är det ett helt fantastiskt bröd som man tillagar i stekpannan. Det blir riktigt fluffigt och är gott till lite allt möjligt. Jag provade givetvis med Kaviar och det var en lyckad kombo.

Det ligger en ny vecka framför oss i församlingen. Den är fylld av olika saker som ni kan se i programmet. På torsdagar spelar jag Amerikansk fotboll (flaggfotboll) med några asylsökande samtidigt som vi lär ut svenska, mycket roligt. I helgen åker ungefär 15 ungdomar till en ungdomskonferens "Closer" i Avesta Pingst. På söndag är det en ekumenisk gudstjänst i Missionskyrkan då Carl-Olov Hultby kommer och predikar för oss, lägg märke till tiden 16:00.

Till sist vill jag skicka med ett ord ifrån Predikaren som jag levt med i helgen.

Pred 8:15
"Jag prisar glädjen, för det finns inget bättre för människan under solen än att hon äter och dricker och är glad. Det är vad som följer henne i hennes möda de livsdagar Gud ger henne under solen."

Tänk vilken glädje det är att få äta tillsammans! Just måltidsgemenskapen och även fikagemenskapen är viktig för oss människor. Att vi mellan vår möda och vårt slit kan stanna upp, äta, dricka och vara glada. Vi får njuta av de gåvor Herren har givit oss och vi får göra det tillsammans. Kanske ska du passa på att bjuda hem någon du inte haft hemma förut denna vecka och njuta av god mat tillsammans, få höra en ny livshistoria och stanna klockan för en stund. Det behöver ju inte vara så märkvärdigt, kanske kan det vara en lätt kvällsmat en vanlig tisdag.

/Andréas Skogholm

Kategorier

Pastorernas blogg

Om bloggen

Andréas, en av församlingens pastorer, delar här tankar och funderingar som gäller församlingen, vardagslivet och olika händelser i smått och stort.