Du är här:Start > Blogg > Rädsla

12 dec torsdag

Rädsla

Ett av julens budskap är änglarnas ord "Var inte rädd" som de säger till Sakarias, Maria, Josef och herdarna när de kommer med sitt budskap om barn som ska födas eller har fötts.

Det är inte det lättaste alla gånger, att inte vara rädd och ibland är ju det faktiskt så att rädsla är en bra grej. I Senaste numret av NOD så lyfter de ämnet om fascism (dagen.se/nod), detta för dem även in på rädslan hos oss människor. Roland Spjuth skriver i en artikel att "Rädsla har varit människans ständiga och nödvändiga följeslagare Den som inte fruktade de vilda djuren eller svälten hade dåliga odds att överleva." Han skriver också att den moderna människan har försökt att jobba fram trygghet istället för rädsla men trots alla ansträngingar är vi ändå rädda. Vi ser ofta rädsla som något negativt men som Spjuth skriver "Rädsla har en viktig grund i människors erfarenhet att stå inför något obegripligt som hon inte kan kontrollera". Rädsla har genom tiderna hjälpt oss att kontrollera det vi inte kan kontrollera. Ta t ex vallen som byggts i Vansbro för att förhindra översvämningar (svt.se). Rädslan för översvämning har gjort att Vansbro har agerat och kanske lyckas de förhindra en mindre katastrof.

Men samtidigt är rädslan något negativt, då vi inte ser saker för de verkligen är utan istället väljer rädslan. T ex är många människor rädda för mörkret, trots att det egentligen ser likadant runt dig när det är ljust som mörkt kryper en rädsla fram som främst är grundad i känslor och inte sällan har sitt ursprung från otäcka filmer eller sagor (med hänsyn till undantagen).

Spjuth igen: "Rädsla är en del av människans existens. Den viktiga frågan är vad rädslan gör med oss och vilka konsekvenser den får. Kanske att den mest riskabla rädslan är den som växer ur vår vanmakt. Det är enklare att hantera rädsla om vi finner en konkret fiende att försvara oss mot."

Vi försöker alltid hitta en orsak till att saker händer, vi vill alltid ha en syndabock. Ibland är det dock inte så enkelt som en eller flera syndabockar, ibland är det mer komplext och där är det viktigt att vår rädsla inte får ta överhanden över vårt förnuft och vår förmåga att tänka, vrida och vända på saker och även ta in information ifrån flera håll.

Jag tycker Elisabeth Sandlund sammanfattar det bra i sin artikeln i senaste NOD: "Rädsla kan vara en nedbrytande och paralyserande kraft, men den kan också leda till handling. Vi behöver vara rädda men på rätt sätt och för rätt saker".

Var inte rädda, säger ängeln, för när ängeln kommer finns det ingen anledning att vara rädd. De som lyssnade till ängeln kunde agerat i instinktivt och sprungit därifrån, men de valde att stanna kvar, lyssna på att det inte fanns något farligt och då fick de höra ett fantastiskt budskap från Gud.

Det finns mycket att vara rädd för, men det finns också mycket att inte vara rädd för. Jag vill uppmuntra till att tänka en extra gång för de saker du är rädd för och samtidigt be att Jesus är med dig i din rädsla och att han får lyfta bort den rädslan hos dig som egentligen inte är befogad.

Men kanske framförallt, var inte rädd att bli använd av Jesus.

Av Andréas Skogholm

Pastor med ansvar för ungdomsverksamheten. Jobbar 80 %, ledig på måndagar.

070-165 07 50
andreas@borlange.pingst.se

Kategorier

Pastorernas blogg

Om bloggen

Andréas, en av församlingens pastorer, delar här tankar och funderingar som gäller församlingen, vardagslivet och olika händelser i smått och stort.